top of page

תודה!

הכתבות האחרונות במגזין

עוד במגזין

תמונת הסופר/תרותם סופר

"הבקתה" - ביקורת סרט

עודכן: 26 באוג׳ 2023

"הבקתה" (The Lodge) הוא ככל הנראה סרט האימה המושלם לימי הקורונה והבידוד המגיעים אט-אט לקצם. אך שתי בעיות עיקריות מונעות ממנו לגעת בגדולה אמיתית.

לכל העדכונים החמים: הצטרפו אלינו בערוץ הטלגרם החדש של מאה בקולנוע!


הבעיה הראשונה: הוא דומה הרבה יותר מדי לסרטים אחרים בז'אנר, ובראשם "תורשתי" (Hereditary), אחריו הוא מתחקה למשל באירוע טרגי שמתרחש בתחילתו, בעיסוק בבית בובות וחיבורו לסממנים דתיים וראשי כתות או בנקודות נוספות שלא אוכל לחשוף בגלל ספוילרים. הדבר נדמה כטבעי מפני שהסרט הופץ בארה"ב על-ידי אולפני NEON, חברת הפקה והפצה עצמאית שחגגה לא מזמן שלוש שנים להיווסדה.


עם יצירות מקוריות וקטנות יותר ופחות – בהן "אני, טוניה", "קולוסאל" או "אינגריד נוסעת מערבה" – אין ספק כי NEON רוצה להיות A24 הבאה. מה שניכר כאן יותר מתמיד בניסיון של האולפן לקדם קולנוע ארטהאוס, אמנותי ללא ספק, שיצליח לשלב גם נגיעות מסחריות ונפוצות יותר. במובן זה, כאמור, "הבקתה" הוא פשוט התשובה של החברה ל"תורשתי" וניסיונה להגיע לגבהים בהם נגעה המתחרה עם אותו סרט ביכורים של ארי אסטר.

ריילי קיאו. מתוך "הבקתה" | צילום: באדיבות Sony Pictures
ריילי קיאו. מתוך "הבקתה" | צילום: באדיבות Sony Pictures

הבעיה השנייה היא שמותחן האימה הזה נגוע עמוק במגרעה שאפיינה את הסוגה הקולנועית הזו מימים ימימה: חוסר היגיון מזעזע של הדמויות. וכאן אנחנו מגיעים לעלילת הסרט: לאבא יש חברה חדשה. הוא לוקח אותה לבקתת נופש באמצע שום מקום עם שני ילדיו המתבגרים. אבל מה, לחברה המתוקה יש עבר מסתורי שקצת דפק לה את המוח והילדים שונאים אותה. מה אבא יעשה? יילך לשבוע וישאיר אותה לבד עם שני ילדיו כמובן. מי לעזאזל חשב שזה מתקבל על הדעת.

התשובה עונה לשמות ורוניקה פרנץ וסברין פיאלה האוסטרים – צמד במאי ותסריטאי הסרט (אותו כתבו בשיתוף עם סרג'יו קסקי). לפני חמש שנים, פרצו השניים לתודעה עם סרטם העלילתי הראשון "לילה טוב אמא", המספר על תאומים שאמם עברה ניתוח קוסמטי בפניה, אך מתחת לתחבושות העוטפות אותה לא בטוח שהיא באמת זו שמסתתרת. הסרט דובר הגרמנית זכה להצלחה ביקורתית מרשימה ואפילו כיכב בפסטיבל ונציה בקיץ 2014.

מתוך "הבקתה" | צילום: באדיבות Sony Pictures
מתוך "הבקתה" | צילום: באדיבות Sony Pictures

למרבה הצער, המקרה של "הבקתה" שונה ועקב המגיפה העולמית הוא הגיע בשבועות האחרונים ישירות לדיגיטל. כתוצאה מכך, הוא זוכה לפחות באזז ורעש ממה שהיה יכול לקבל אילו היא מופץ כרגיל, אך לא הכל שחור. כי מבין סרטי הבעתה והמורא הקיימים, מה יותר מתאים לצפייה ביתית בימים אלו מסרט שרובו מתרחש בבית אחד? זה משעשע אף יותר מפני שגם הדמויות בסרט צופות ב"היצור" של קרפנטר – מותחן-אימה על אנשים שתקועים בשממה ללא יכולת לברוח.

כך או אחרת, בסוף אהבתכם ל"הבקתה" תלויה ביכולתכם ונכונותכם לסלוח ולהבליג ליוצרים על שאיבת ההשראה החזקה מדי מיצירות אחרות וחוסר ההיגיון החוזר ושב של הנפשות הפועלות, שלפרקים באמת מציק נורא. לאחר שלקחתי יום כדי לעכל אותו, מה שבעיקר נשאר איתי ממנו הוא תחושת החרדה וחוסר השלווה הממשי שהרגשתי לרוב אורכו והופעתה הפנטסטית של ריילי קיאו ("אמריקן האני", "זה מגיע בלילה"), שלאט אבל בטוח סוללת לעצמה את הדרך לפסגה.


ככל הדמויות ביצירה הזו, היא נותנת ביטוי לאחד הרעיונות המרכזיים של הסרט – בחינת המוסר האנושי והיכן עוברים קווי הגבול בין מה שעוד איכשהו מקובל למה שמוקצה. "הבקתה" יכל להיות יותר מהודק, יותר נבון ואורגינלי מבחינת עלילתו הפשוטה והרבה יותר הגיוני, אבל בסופו של דבר הוא עובד בגדול כי הוא מעלה על נס ובוחן היטב את המרכיב ההומני, את עיקרון הנבואה שמגשימה את עצמה ואת הפתגם הידוע "סוף מעשה במחשבה תחילה" – למעשים שלנו יש השלכות.


דירוג סופי: 80 בקולנוע.

 

לכל העדכונים החמים, הכתבות והחדשות: הצטרפו אלינו בערוץ הטלגרם החדש של מאה בקולנוע. לדיונים נוספים והמלצות משלכם ניתן להצטרף גם לקבוצת החברים שלנו. תוכלו גם לעקוב אחרינו בעמודי הרשתות החברתיות שלנו באינסטגרם ובפייסבוק או לשלוח הודעה בדוא"ל בכל נושא.

Comments


bottom of page